Fons Olterdissen, de persoon

 

Zijn opleiding

Op de hoek van de Sint Jacobsstraat en Lantaarnstraat is de Stadslagere school. Twee leerkrachten, twee kwekelingen geven les aan de 148 leerlingen. Fons is er een van. Fons zei er ooit eens over: "het was er somber, de lokalen waren gewit met een zwarte lambrizering. Er waren zwarte banken, zwart bord, zwarte inktpotten, zwarte kachel, zwarte kolenbak, zwarte raamkozijnen en voor je een zwarte lei om op te schrijven."

Het gaat goed met hem, zeker twee maal wordt hij verkozen tot beste leerling van de klas. Een hele eer want jaarlijks komt de burgemeester van de stad op bezoek om de beste leerling van de klas een prijs te overhandigen. De hele school wordt dan opgepoetst en ieder is op zijn opperbest gekleed.

Een vriend van Fons, Henri Goovaerts, die zijn vader heeft, een huis- en decoratieschildersbedrijf. Samen zijn ze gepassioneerd tekenaars en schilders. Henri zet Fons dan ook aan om zijn talent verder te ontwikkelen. Fons besluit decoratieschilder te worden.

Met een studiebeurs die hij heeft weten te krijgen bij ‘Departement Maastricht van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen’ kan hij in 1883 naar de Rijksschool voor Kunstnijverheid gaan te Amsterdam. Hij gaat dan ook in Amsterdam wonen. Later komt zijn vriend Henri Goovaerts bij hem wonen. Die heeft besloten om kunstschilder te worden. 

Hij is een serieuze student en helpt tijdens zijn studie mee om decoraties te schilderen in het in aanbouwzijnde Rijksmuseum. Cuypers is een van zijn leraren. Welke decoraties van hem zijn is onbekend gebleven en zal dat ook wel blijven. In 1922 wordt alles overgeschilderd. 

Na vijf jaar studie ontvangt Fons Olterdissen in 1888 het diploma “Decoratieve schilderkunst”. Hiernaast ontvangt hij ook de akte Tekenen Lager Onderwijs. Hij gaat verder studeren voor een akte MO. Hij zakt voor dit examen en moet terug omdat zijn beurs niet meer verlengd wordt.

 


Het Rijksmuseum waar Fons Olterdissen tijdens de bouw decoratieschilderingen heeft aangebracht. Helaas zijn ze overgeschilderd.

 

Naar: begin olterdissen / historie / algemeen / home / volgende: zijn beroep