Foto's uit de oude  schoenendoos, periode 1979 - 1990

s

s

s

s

s

 

De eerste jaren
S

Van de foto's uit de eerste jaren is niet bekend wanneer deze precies zijn gemaakt.. Zeker uit deze periode is aanvullende informatie en beeldmateriaal welkom: website@olterdissen.nl

S

 Met dank aan Sylvie (en haa ouders) voor de oudste foto's!

S

S

S


Deze foto van Welpen, Kabouters, staf en bestuur zal rond 1979 gemaakt zijn toen de bijeenkomsten in de kelder van Rekko (nu Manjefiek t.o. de Perroen) werden gehouden. Waar nu de parkeerplaats is van de Perroen heette toen ook al de Heerderrein. Het was een halfverharde parkeerplaats waar de eerste supermarkt van de Heeg was gevestigd. Verder ook de Rabobank, de SNS-bank, apotheek en de frituur van de Heeg.  Op die plek werd voor de opkomst verzameld om daarna veilig de Rijksweg over te steken naar Rekko. 

s

Toen de Scouting elders een onderkomen had werd de Heerderrein door onze groep nog vaak gebruikt als verzamelplek. De Verkenners zijn in het begin niet mee naar de Boeckel gegaan. Zij mochten nog een tijdje blijven in de kippenren. Toen ze daar weg moesten werd er zomer en winter op de Heerderrein verzameld, geopend, en gesloten. In de houten keet waar de supermarkt was kwam later de Klamottenshop die nu al jaren in de kelders zitten van de Boeckel. De andere keten werden afgebroken, die van de frituur is afgebrand. Aan het scharnier van het raam van de Klamottenshop werd de vlag vastgemaakt om te openen en sluiten. De parkeerplaats is ook de plaats geweest waar later de container stond van het OudPapier. Dat werd vroeger met aanhangers opgehaald en daar in de container overgeladen. Toen de groep op de zolder van de Boeckel haar onderkomen had, werd de Heerderrein nog vaak gebruikt als verzamelplek voor weekenden, kampen en andere activiteiten waar ouders met auto's waren.

Weinig herkenbare bekenden. Tweede van links, bovenste rij is Rob Aerts met daarnaast Jacqueline. Later zijn ze jaren lang de motor geweest achter het Oudercomite. In die rij ook de vader van Sylvie, Victor,  en rechts Theo Bovens, volgns mij 'zoonder knievel'  -)

S

S

S
       
In de beginperiode is er ook een periode geweest dat de opkomsten plaatsvonden in de zaal van  bejaardencentrum Providentia in Heer (tussen Vroendaal en Veldstraat in Heer).  

s

Helemaal met zekerheid is het niet te zeggen, maar waarschijnlijk dat op de foto's (een van de) eerste installatie's is geweest. Op de eerste foto's is te zien dat de Kabouters zonder das de kapel van Opveld uitkomen. 

S

 Let ook op de bruine broeken waar iedereen destijds zo trots was. Ze verschoten echter erg snel van kleur, dat was  al bij het flitslicht van de fotocamera.

S

SS


Leiding van het eerste uur. Helemaal rechts, uitstekend (met een lengte van 2 meter) Wim van Vliet. De man die het eerste initiatief heeft genomen om in de Heeg,  een scoutinggroep op te richten. Hijzelf kwam van scoutinggroep Heilige Familie die enkele jaren geleden helaas opgeheven is.

S

SS

    

Sinterklaas bestaat al lange tijd, ook al in de eerste jaren van onze groep:

S

SS


De zondag na Pinksteren was er "Bronck in de Heeg".  Eerst was er processie en daarna was er Bronck. Die Bronck organiseerde de Scouting (Ouder Comité)  in de vorm van het Straatfeest.

S

SS

 
Het Straatfeest werd altijd met de scoutingopening geopend. Vaak was er een installatie zoals hier van Sylvie als gids. In groene blouse Con Panayo die mede aan het begin heeft gestaan van onze groep,  Akela was en later  voorzitter. Met baard daarachter Kees Bekkers. Toen hij trouwde waren twee verkenners misdinaar.

S

SS

   
De eerste eigen locatie die de groep kreeg was de kippenren van de familie Tilly aan de Rijksweg. Tussen de nieuwe huizen staan nu nog twee oudere huizen, en die waren van de 'kippenboer' en zijn buurman. De plek waar toen de kippenren was staan nu huizen van Vroendaal. Eén kippenren was helemaal opgeknapt. Het dak was aan de binnenzijde bekleed met zwarte plastic. Op de vloer lag vaste vloebekleding die de groep van CenA gekregen heeft. Ook stonden er twee oliekachels in. Naast de kippenren was een grasveld.

S

SS


Weekend van de Senior-Verkenners, winter 1981. Gebracht met een busje zonder banken van een leider van de Eburonengroep, geslapen in een chalet van de Speleoclub en dat ergens in de buurt van Barvaux. De jeugdleden Appie, met armen omhoog Stephan, omlaag kijkend: Marc, daarvoor Ronnie en René. Zwart-wit foto is zelf door de Senior-verkenners ontwikkeld en afgedrukt

S

S

S

S

S

1985

S

S

S


Tussen Kerstmis en Nieuwjaar gingen de Verkenners met de rugzak (met volle bepakking!) drie dagen naar de Ardennen en sliepen in tenten. Schoenen bevriezen bij deze temperatuur in de sneeuw. Als 's Nachts de voeten eruit zijn kan je 's morgens hebben dat de voeten er niet meer inpassen. Bij de Winterhike op de ski-oefenweide op de Baraque Michel werden deze schoen in brand gestoken zodat de ergste vorst uit de schoenen was en aangetrokken konden woden.

S
S
S
S
S

1986

S

S

S

S


Elke patrouille had zijn eigen weekend. De Tijgers gingen kamperen in de weide naast de dure huisjes van het Elfenmeer te Herkenbosch.

s

ss


Terugkomst bij de Klamottenshop waar de Verkenners destijds verzamelde en opende voor hun wekelijkse opkomsten. V.l.n.r. Peter Hovens, Arnoud Mesters, Marcel Paes, René Bosch, Nardy Nafzger. Ben Tijbosch maakte d foto en is te zien op de foto daarboven, op de kist

s

s

s


Zomerkamp te Stramproy, bij de Schoordijkhoeve. Vrachtwagen, gereden door  pa Smitsmans,  was tot aan het plafond gevuld met kampmateriaal om 10-15 personen primitief op kamp te laten gaan. 

s

ss


Guido Bootz en Arnd Vollenbronck bij bosspel

s

s


Wie is wie bij de Gidsen. 

s

ss


Dave Collaris is zich aan het wassen

s

ss


Bouwwerk op kampterrein, keukentent op achtergrond

s

ss


Gidsen bij het open kookvuur

s

ss


Spellen op terrein en in bos

s

ss


Laatste dag op kamp, gezamenlijk ontbijt

s

ss


Terug van kamp het kamp uit Stramproy (bij Weert), met de fiets!
Het was de warmste dag sinds 1947

s

ss

s


Macoeba in wasruimte bij groepsweekend Broeder Bertus

s

s

s

s

s

1987

s

s

s


Stafterrein zomerkamp te Gemmenich

s

ss


Jarig jeugdlid werd rondgedragen, in de regen

s

ss


De goedlachse boer. Met een lachend gezicht kwam hij met zijn tractor het kampterrein op. Hij zei dat ze hem gebeld hadden en zijn gezicht plooide in een lachrijker vorm. Hij vervolgde het verhaal dat het de meisjesgroep was en begon  hardop te lachen.  Toen hij zei dat ze verdwaald waren begon hij nog harder te lachen. Vervolgens zei hij dat de meisjesgroep  in Kelmis was  en ging steeds  harder te lachen. Toen hij de staf vroeg; "o, jullie weten niet waar Kelmis is?"  kwam hij niet meer bij van het lachen. 

s

ss


Het water werd door de  boer in een watertank naar het kampterrein gebracht en als de tank op was kwam er een nieuwe  met water. Gidsen hadden het bier verstopt van de staf. De vervolgactie was dat de staf de watertank had verstopt, in de tent.

s

ss


Links. Farao-zitten, wie kon het langste in deze houding blijven zitten. Nardy op de achtergrond had er nog steeds last van, Guido heeft het het langt weten vol te houden. Rechts is Peter brooddeeg aan het maken

s

s

s


Op de bovenverdieping van een vleugel van de Boeckel heeft de Scouting enige jaren haar lokaal gehad. De ingangs was iets links van het midden. Daar met de trappen naar boven. Links waren twee WC's, rechts het staflokaal met balkon. Hierboven het achterste balkon met geheel witte platen. Vervolgens kwam je in de zaal, ter grote van twee balkons. De volgende deur door en had je een kleine gang met vierkant raam dat je op de foto ziet. Aan de buitenzijde met schuindak was een kleine opslag. Daarnaast een ruimte voor de gidsen en later gedeeld met de verkenners.

s

ss


De zaal van de Boeckel. De boom getekend op de kast is de helft van de zaal. De kasten getekend door Harry Bos waarvan we nog twee kasten in de Slek heben staan waarvan één met de orginele tekening. Achter de kasten onder het schuine dak waren de nesten. 

s

ss


Het uitzcht van het scoutinglokaal in de Boeckel. Dit is de achterzijde van de Blokker, etc 

s

s

s


Vrijwel vanaf het begin van het bestaan van de groep werd er oud papie in de wijk opgehaald. In beginperiode met aanhangwagens, toen met een busje en later met een vrachtwagen. Hier een oude vrachtwagen van Gend en Loos. Als je daar een zaterdag bij in de buurt had gelopen stonken de kleren naar de uitlaatdampen van die wagen. In de wagen Nardy Nafzger, daarachter zijn vader Nic en met blauw shirt Rob Aerts die als OuderComité lid vele jaren zich hebben ingezet voor de groep, ook toen hun kinderen te oud waren om jeugdlid te zijn. Ze hebben veel geld weten te verzamelen.

 s

s

s

s

s

1988

s

s

s


Jan Lendfers bij de groep gekomen toen deze in een behoorlijke dip zat. Met zijn rijke, brede scoutingverleden heeft hij een structuur binnen de groep weten aan te brengen die feitelijk nog steeds gebruikt wordt. Op de tafels de sleutelbos van de Boeckel. Destijds was er maar één set sleutel, en die werd bij iemand thuis opgehaald.

s

s

s


Welpenprogramma

s

s

s


 Sinds 1985 bestaan er Bevers in Nederland, dus die konden we in een jonge wijk als De Heeg ook gebruiken. Voorzitter Con Panayo bij de eerste installatie van de Bevers. Op de achtergrond teamleidster Susan Jacobs.

s

s


Primitief kookprogramma bij de Verkenners op benzine en spiritusbranders, met de verlcihting van benzine en petroleumlantaarns

s

s

s


De maquete van De Slek tijdens de start van de bouw van het gebouw.

s

s

s


Het druk bezochtte Straatfeest. Er was drank en artiesten en in de carport waren er diverse spellen voor de jeugd.

s

s

s


Zomerkamp Opoeteren, thema Olympische Spelen

s

s

s


Touwtrekken. Op de achtergrond het stafterrein

s

s

s

s

s

1989

s

s

s

s


Installatie bij de Kabouters, in de Boeckel.

s

s

s


De eerste steenlegging van de Slek. Bij Scouting werd dit gedaan door een eerste knooplegging. Deze werd door demsionair Minsiter Elco Brinkman gelegd. Bedoeling was een platte knoop maar dàt is het uiteindeljk niet geworden. 

s

s

s


Op Olterdissen.nl is er een apart deel dat speciaal over de bouw van de Slek gaat.

s

s

s


Stef Heijnen, net Rowan-af bij de ter ziele gegane groep Henric van Veldeke  werd welkom bij onze groep.

s

s

s


Stef en Paul, samen met Arno afkomstig van Scouting Henric van Veldeke

s

s

s


De eerste paar jaren van het Preuvenemint heeft onze groep de glazen opgehaald, en moesten waken dat er geen glazen  buiten het hekwerk terecht kwamen.

s

s

s


Bennie leest voor uit het logboek tijdens een verkennersweekend in Waterval. Links Ruben, rechts Sebastiaan.

s

s


Avondeten tijdens het verkennersweekend.

s

s


Sinterklaas en Zwarte Piet op bezoek

s

s

s


Links.  Bert Paes geeft het toilet in het nieuwe scoutinggebouw een likje verf. Let op de sigaar tussen zijn vingers. Midden, de verhuizing op 17 december met Theo Bovens. Hij heeft de groep mee opgericht en heeft in de bouwcommissie van het nieuwe scoutinggebouw gezeten. Rechts gaat de kast aan een touw op handkracht naar beneden .

s

s


De bezttingen (ahum) die de groep in de Boeckel had liggen op de vrachtwagen, op weg naar het nieuwe gebouw.

s

s


Links. Uitladen aan achterzijde scoutinggebouw. Toen was er nog geen haag langs de Maastrichterweg. Rechts. De eerste weken was er nog geen trap naar boven. Hier werd de kast naar boven geduwd op de plek waar nu de trap is. Bij de verhuizing gingen binnen de schoenen uit.

s

s


Jacques Op den Camp bezig met het maken van de trap. 

s

s

s


De Boeckel was leeg en het nieuwe gebouw was nog niet geschikt voor opkomsten. Toen hebben de Kabouters thuis bij leidster Annemie  kerstprogramma gehad.

s

s

s

s

s

1990

s

s

s


Diverse jaren heeft de groep een kerstboomverbranding georganiseerd. Met name omdat de Heeg steeds voller gebouwd werd, was er geen plek meer om een groot vuur te mogen maken dat ook nog eens centraal lag binnen de wijk. Ook toen werden er al pannenkoeken gemaakt. Enkele honderden mensen kwamen er op af.

s

s

s


In de beginperiode was er ook nog geen keuken in het gebouw. Dat is voor scouts geen probleem. Een prins en prinses van de Funske's hadden we wel. Toen de groep in de Boeckel bijeenkomst had, was er de zaterdag voor Carnaval groot kindercarnaval in de grote zaal van De Boeckel. Eenmaal een eigen gebouw konden we het carnavalsbal ook in ons eigen gebouw doen. De zaal van de Boeckel was ook niet meer beschikbaar. Vanaf de eerste keer is het ook in het scoutinggebouw druk geweest. Diverse groepen kwamen op bezoek. Laaste foto de stafact met dit keer een nummer van Fietseframe.


s

s

s


Scouting is ontdekken, ook voor de staf. Enkele stafleden hebben eens eigen bier gemaakt. Met statiegeldflesjes geleend van Biercafé La Vierge werd het brouwsel bewaard om later op te kunnen drinken. Maar niet iedereen begreep dit en de flesjes verdwenen door andere stafleden in de vuilnisbak. Het bierproject ging ter ziele. En het had  toch kunnen uitgroeien tot zo'n mooie geldactie.....

s

s

s


De stafleden hebben  alijd al eigen activiteiten gehouden. Eén van die activiteiten was een weekend dat de naam 'No Smo' meekreeg. Nog nooit is er zoveel rook geproduceerd. 

s

s

s


Sprookjesweekend met de Kabouters in Mechelen tijdens de Klein Duimpje tocht.

s

s

s


Opening scoutingseizoen. Eerst overvliegen, hier gaat Laura over van de Bevers naar de Kabouters. Daarna was er een Vossenjacht in de Heeg. En maar blijven uitleggen dat het maar een spelletje is.

s

s

s

 
26 Oktober was er de officiële opening van het scoutinggebouw. Vrijdagavond was er receptie. Jeugdleden seinden met semafloorvlagen vanaf de gang boven de letters: G*E*O*P*E*N*D  naar Gedeputeerde Pleumeekers die op het trapbordes stond. Nadat hij de letters had ontcijferd was het gebouw echt geopend. Tweede foto is het kabouterlokaal, nog zonder gordijnen. De dag erna was er een gezamenlijk ontbijt voor jeugdleden en hun ouders. Die middag waren er diverse spellen in en rond het gebouw.

 
s

s

s

 
Een kabouterinstallatie  tijdens een weekend in het scoutinggebouw van Bunde. Links groepsvoorzitter John Zeegers, leidster Annemie Wessels, de Kabouters Solange, Anke, Josien, Senta, Laura en leidster Hilde Heuts.  Onder, nog even voor het slapen gaan en laatste is een tekende Solange


s

s

s


Groepsweekend Zutendaal

s

s


Claudia bezig aan schilderij. Verhipt, wat is die bobbel in het midden van het schilderij?

s

ss

s
 Vlnr: René, Sylvie, (zwart haar) Claudia, Hilde, Annemie, (met hoed) Maurice, Ria, Marc, erwin, Arno en Stef

s

s

s
Groepsfoto tijdens groepsweekend in Zutendaal, 22 april 

s

s

s


Playbackshow in de beginjaren. Kijk 's naar het apparatuur op de eerste foto: kamergeluidsinstallatie, zelf gemaakte schijnwerpers op fotostatieven, etc. Foto ernaast is de jury, teweten Stef, Anouk en Maurice
Foto beneden links is te zien dat de zaal slechts half gevuld is en laatste foto is de stafact., althans het begin.


s

s

s

s
Na de Playbackshow en opgeruimd te hebben, gingen met de bus naar Vaals: René, Maurice, Erwin, Arno, Sylvie en Claudia. Daar werd even iets gedronken in een café en ging René naar de friture iets eten (heel onverstandig). Toen  naar het anders zo drukke Drielandenpunten gelopen  waar, ondertussen 's nachts,  niemand meer te zien was. En van daaruit te voet terug naar de Heeg. Delen gingen door het bos, delen ook over de gewone weg waar ondertussen geen auto's meer reden. Het was stil overal. Tegen menigeen advies in bleven Sylvie en Claudia stug doorlopen. Bij het ochtendgloren werd een taxi gebeld die hen kwam halen in Noorbeek. Ze hadden toen ongeveer 25 kilometer gelopen. De anderen liepen door tot thuis, als zombies. Moeten we toch nog eens een keer gaan herhalen.

s

s

s


Welpen en Kabouters braaf afwachtend op bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet

s

s

s

Ongedateerd

Voor sommige mensen is dit een inspiratiebron

 

 

 

Heb jij oude foto's? Wij zetten ze graag hierbij! Mail ze naar hier

 

 

 Naar:   1979-1990 / 1991-1995 / 1996-2000 / 2001-2005 / historie / algemeen / home / gastenboek om je herinnering in te schrijven