De installatie | ||
Nadat je een tijdje wekelijks naar Scouting bent gegaan, en je vindt het leuk, is het moment gekomen om over de installatie te gaan denken. Installatie wil zeggen dat je gaat beloven (met een heuse belofte) je volgens de scoutinggebruiken (scoutingwet) het spel wilt mee spelen en een bijdrage hieraan levert. Heb je de belofte afgelegd krijg je enkele tekens opgespeld met een bepaalde betekenis. De gehele ceremonie waarin je de belofte aflegd en tekens opgespeld krijgt noemen we "de installatie".
Wet en belofte Jeugdleden Iedere keer als je naar een nieuwe leeftijdsgroep gaat (bijvoorbeeld van Bevers naar Shanti's of je gaat van Welpen naar Scouts of van Scouts naar Explorer) leg je de belofte opnieuw af. De leiding heeft een andere belofte omdat deze ook een andere taak heeft binnen de groep. Klik op de leefttijdsgroep/speltak om de wet/belofte (danwel motto/bereidverklaring/beginselverklaring) te lezen.
Bevers
/ Shanti's, Welpen
/ Scouts
/ Explorers
/ Pivo's Leiding/stafleden Omdat de belofte van stafleden anders is dan die voor de jeugdleden zal bij de installatie van een staflid alle insigne's opnieuw opgespeld worden, ook al is dat staflid van die speltak lid geweest.
PlusScouts Het is overigens niet noodzakelijk of verplicht om als PlusScout geïnstalleerd te zijn of worden.
Het uniform/scoutfit Sinds september 2009 gebruikt men de term scoutfit in plaats van uniform. Met de invoering van een nieuwe 'kledinglijn' werd de term scoutfit ingevoerd omdat men van mening was dat uniform te militairistisch klonk en niet bij het huidige beeld van Scouting vond passen. Een benaming die ruim honderd jaar in gebruik is geweest vervaagt niet van de ene op de andere dag en zal daarom voorlopig wel door elkaar gebruikt blijven worden. Vanaf de installatie wordt verwacht dat bij iedere activiteit het scoutfit gedragen wordt. Het dragen van de scoutfit heeft verschillende redenen. Het drukt de eenheid van de leden uit, het is ons visitekaartje en het is in veel gevallen praktisch. Iedere speltak heeft zijn eigen scoutfit-kleur. De Bevers hebben een rode blose, Shanti's en Welpen een groene blouse, Scouts een beige blouse en Explorers een brique-rode blouse. Er bestaan ook waterscouts en luchtscouts. Deze hebben blauwe respectievelijk grijze blousen.
Waar kan ik een uniform kopen Scoutingleden hebben een eigen winkel, namelijk de ScoutShop. De dichtstbijzijnde winkel is in Sittard, bij Jan en Wies van Neer, Steegstraat 20, telefoon 046-4008004. De ScoutShop is geopend woensdag van 15.30 – 17.30 uur, donderdag 19.00 – 21.00 uur en zaterdag van 11.00 – 14.00 uur. En verder op afspraak. Ze hebben ook een eigen site: scoutshoplimburg.scouting.nl. Een andere mogelijkheid is te bestellen via internet bij Scouting Nederland: scouting.nl Binnen de groep hebben we ook een adres voor tweedehands uniformen. Dit is bij Lilian Fricker, 043-8519785, uniform@olterdissen.nl. Eerst een afspraak maken. Hier kunt u uniformen kopen (als ze voorradig zijn) maar dus ook als het uniform niet meer nodig is (te klein, andere speltak, verlaten groep) weer verkopen. U bepaalt de prijs en als het verkocht is krijgt u het geld. Bij Lilian is ook de groepsdas te koop.
De installatie Het is groot feest als er een installatie is want dan komt er minimaal één lid bij de groep. Meestal worden dan ook de ouders uitgenodigd en dikwijls is het hele programma eraan gewijd. Overal zijn er andere gebruiken. Maar je kunt er van uit gaan dat je hele speltak bij elkaar in een horde/troep/afdeling/groep staat. Je wordt, alleen of met anderen, naar voren geroepen. Het kan ook er zonder maar meestal wordt de Scouting Nederland vlag uitgevouwen en door twee jeugdleden vastgehouden. De persoon die de installtie uitvoert zegt horde/troepafdeling/groep "geheim saluut" waarna de geinstalleerde scoutingleden geheim saluut houden, dat is de vingers naast het hoofd. Die de installatie uitvoeren (installeerder en te installeren scoutinglid of leden) houden ook een geheim saluut met de andere hadn op de vlag. Per regel wordt de beleofte voorgelezen waarna het te ionstalleren lid nazegt en daarmee de belofte uitspreekt. Zodra deze is uitgesproken kan "geheim saluut af" gezegd worden en kan de vlag weg gedaan worden. Vervolgens worden de insigne's opgespeld en das omgedaan. De betekenis van de insignes´s en tekens staan hieronder beschreven. Scouting Nederland
insigne Regio badge Groepsdas
Groepsnaambandje
Eventueel kunnen de nesttekens (Shanti's, Welpen) of ploegtekens (Scouts) aangebracht worden. Afronding
Insignes en badges die je later krijgt Officieel is er alleen plek voor de zogenoemde basisinsignes en insignes die verworven zijn nadat men een aantal 'opdrachten' goed heeft uitgevoerd. Gelegenheids- of deelnemersbadges horen officieel niet op het uniform/scoutfit. Echter, Scouting Nederland reikt bij de geringste gelegenheid zelf badges uit voor op het uniform/scoutfit of verkoopt deze daarvoor.
Waar worden ze dan opgenaaid? Wáár men bij Scouting zit komt op de rechter mouw. Dus groepsnaambandje en regiobadge. Op de linkermouw komen de ´prestaties´, de insignes die iemand behaald heeft. Bijvoorbeeld het kookinsigne. Met een beetje fantasie kun je stellen dat het een hele prestatie is dat je aan de JubJam hebt deelgenomen of dat je lid was van Scouting Fons Olterdissen toen die groep 30 jaar bestond. Dit soort gelegenheidsbadges komen dus op de linker mouw. Landenbadges (vlag van land waar men minimaal enkele dagen op kamp is geweest) worden boven de linker borstzak genaaid. Je ziet steeds vaker dat bijzondere badges ook in het gebied boven de borstzak worden genaaid.
|