De installatie

Nadat je een tijdje wekelijks naar Scouting bent gegaan, en je vindt het leuk, is het moment gekomen om over de installatie te gaan denken. Installatie wil zeggen dat je gaat beloven (met een heuse belofte) je volgens de scoutinggebruiken (scoutingwet) het spel wilt mee spelen en een bijdrage hieraan levert. Heb je de belofte afgelegd krijg je enkele tekens opgespeld met een bepaalde betekenis. De gehele ceremonie waarin je de belofte aflegd en tekens opgespeld krijgt noemen we "de installatie".

 

Wet en belofte

Jeugdleden
In de 'grote staatswet' staan de regeltjes die we gezamelijk hebben afgesproken zoals we in Nederland en Europa samen willen leven. Zo kennen we ook de scoutingwet waarin staat op welke wijze wij samen scouting willen spelen. Nu spelen we als we vijf jaar zijn anders als dat we een jaar of 17 zijn. Het soutingspel houdt hier rekening mee. Bevers snappen nog niet zoveel van regeltjes en wetten en daarom doen ze het hier iets anders. Shanti's, Welpen en Scouts snappen dit wel. De Explorers kennen een 'bereidverklaring' en de Pivo's een 'beginselverklaring'. 

Iedere keer als je naar een nieuwe leeftijdsgroep gaat (bijvoorbeeld van Bevers naar Shanti's of je gaat van Welpen naar Scouts of van Scouts naar Explorer) leg je de belofte opnieuw af. De leiding heeft een andere belofte omdat deze ook een andere taak heeft binnen de groep.

Klik op de leefttijdsgroep/speltak om de wet/belofte (danwel motto/bereidverklaring/beginselverklaring) te lezen.

Bevers  /  Shanti's, Welpen  /  Scouts  / Explorers  / Pivo's

Leiding/stafleden
Met stafleden is iets anders aan de hand. Is het zo dat je als speltaklid je aan je speltakwet richt, stafleden worden ge´nstalleerd bij de groep en niet bij de speltak. Ze hebben dan ook een andere belofte: 

Stafleden

Omdat de belofte van stafleden anders is dan die voor de jeugdleden zal bij de installatie van een staflid alle insigne's opnieuw opgespeld worden, ook al is dat staflid van die speltak lid geweest.

 

PlusScouts
Dan kennen we tegenwoordig ook de PlusScouts binnen onze groep. Dit zijn mensen die zonder 'verplichting' betrokken willen zijn bij de groep. Doorgaans zijn dit oud staf- en bestuursleden die al eerder ge´nstalleerd zijn. Zij worden niet meer als PlusScout ge´nstalleerd. Het kan ook zijn dat mensen PlusScout worden zonder dat ze ooit ge´nstalleerd zijn geweest binnen onze groep. Bijvoorbeeld leden van onze stichting. Binnen de stichting kun je niet ge´nstalleerd worden, dat kan alleen maar in de groep/vereniging. Door PlusScout te worden kun je wel ge´nstalleerd worden. Ze hebben ook een eigen belofte:

PlusScout

Het is overigens niet noodzakelijk of verplicht om als PlusScout ge´nstalleerd te zijn of worden.

 

Het uniform/scoutfit

Sinds september 2009 gebruikt men de term scoutfit in plaats van uniform. Met de invoering van een nieuwe 'kledinglijn' werd de term scoutfit ingevoerd omdat men van mening was dat uniform te militairistisch klonk en niet bij het huidige beeld van Scouting vond passen. Een benaming die ruim honderd jaar in gebruik is geweest vervaagt niet van de ene op de andere dag en zal daarom voorlopig wel door elkaar gebruikt blijven worden.

Vanaf de installatie wordt verwacht dat bij iedere activiteit het scoutfit gedragen wordt. Het dragen van de scoutfit heeft verschillende redenen. Het drukt de eenheid van de leden uit, het is ons visitekaartje en het is in veel gevallen praktisch.

Iedere speltak heeft zijn eigen scoutfit-kleur. De Bevers hebben een rode blose, Shanti's en Welpen een groene blouse, Scouts een beige blouse en Explorers een brique-rode blouse. Er bestaan ook waterscouts en luchtscouts. Deze hebben blauwe respectievelijk grijze blousen.

 

Waar kan ik een uniform kopen

Scoutingleden hebben een eigen winkel, namelijk de ScoutShop. De dichtstbijzijnde winkel is in Sittard, bij Jan en Wies van Neer, Steegstraat 20, telefoon 046-4008004. De ScoutShop is geopend woensdag van 15.30 ľ 17.30 uur, donderdag 19.00 ľ 21.00 uur en zaterdag van 11.00 ľ 14.00 uur. En verder op afspraak. Ze hebben ook een eigen site: scoutshoplimburg.scouting.nl.

Een andere mogelijkheid is te bestellen via internet bij Scouting Nederland: scouting.nl

Binnen de groep hebben we ook een adres voor tweedehands uniformen. Dit is bij Lilian Fricker, 043-8519785, uniform@olterdissen.nl. Eerst een afspraak maken. Hier kunt u uniformen kopen (als ze voorradig zijn) maar dus ook als het uniform niet meer nodig is (te klein, andere speltak, verlaten groep) weer verkopen. U bepaalt de prijs en als het verkocht is krijgt u het geld.

Bij Lilian is ook de groepsdas te koop.

 

De installatie

Het is groot feest als er een installatie is want dan komt er minimaal ÚÚn lid bij de groep. Meestal worden dan ook de ouders uitgenodigd en dikwijls is het hele programma eraan gewijd.

Overal zijn er andere gebruiken. Maar je kunt er van uit gaan dat je hele speltak bij elkaar in een horde/troep/afdeling/groep staat. Je wordt, alleen of met anderen, naar voren geroepen. Het kan ook er zonder maar meestal wordt de Scouting Nederland vlag uitgevouwen en door twee jeugdleden vastgehouden. De persoon die de installtie uitvoert zegt horde/troepafdeling/groep  "geheim saluut" waarna de geinstalleerde scoutingleden geheim saluut houden, dat is de vingers naast het hoofd. 

Die de installatie uitvoeren (installeerder en te installeren scoutinglid of leden) houden ook een geheim saluut met de andere hadn op de vlag. Per regel wordt de beleofte voorgelezen waarna het te ionstalleren lid nazegt en daarmee de belofte uitspreekt. Zodra deze is uitgesproken kan "geheim saluut af" gezegd worden en kan de vlag weg gedaan worden. 

Vervolgens worden de insigne's opgespeld en das omgedaan. De betekenis van de insignes┤s en tekens staan hieronder beschreven.

Scouting Nederland insigne
Dit komt op de linkerborstzak. Je bent nu bij Scouting Nederland, samen met zo┤n 125.000 anderen. Tevens ben je nu bij Scouting in de wereld. En dat zijn er zo┤n 25.000.000 !  Toen in 1973 Scouting Nederland uit een fusie van meisjes en jongens -orginsaties samen werd gevoegd, moest er ook een nieuw insigne ontworpen worden. Het werd een samenvoeging van het internationale meisjesteken en het internationale jongensteken. Het meisjesteken is blauw met een goud-geel klaverblad erop. In het klaverblad zitten twee sterren en een kompasnaald. De oorspronkelijke achtergrond was blauw en stond voor de blauwe hemel terwijl het klaverblad een symbool is voor de stralende zon. De golvende lijnen onderaan zijn vlammen, het teken van vriendschap tussen alle scoutingmeisjes over de hele wereld. De twee sterren symboliseren de wet en belofte en de kompasnaald wijst de juiste weg. Het jongensinsigne is paars met  een witte pijlpunt lelie erop. Twee sterren betekenen hier het teken van trouw en de naald wijst hier eveneens de goede weg. Het koord met de platte knoop geeft aan dat Scouting een wereldomvattende organisatie is.

Regio badge
Dit komt 8 cm onder de bovennaad van je rechter mouw. Je bent nu bij de Regio Maastricht en Heuvelland. Het vignet heeft een aantal kenmerken die deze regio eigen heeft. Zo ligt de Regio op het westelijk heuvelgebied van Zuid-Limburg. daar stromen vijf rivieren (Maas, Jeker, Geul, Gulp en Voer). In het vignet zie je dit door de vijf golfjes aan de twee heuvels. Onderaan heb je het geel dat de mergel aangeeft als fundament van Limburg. Dat dit Limburg zie je ook aan de drie eikenbladeren met eikels. De vijfdeligheid van het blad geeft de vijf gemeenten aan  die in de regio zijn (Maastricht, Eijsden, Valkenburg aan de Geul, Meerssen en Margraten). De zonnestralen laten de blije uitstraling zien van het scoutingspel.

Groepsdas
Iedere groep in de regio heeft een andere kleur das en zover we weten is er binnen Limburg ook geen andere groep die deze kleur das heeft. De das is gemakkelijk als herkenning maar symboleert de verbondenheid als groep. Er is gekozen voor een rode das met een bies van van 2,5 centimeter. Rood-wit zijn de kleuren van de stad Maastricht. Fons Olterdissen, de man waarnaar onze groep genoemd is, schrijver van het volkslied van de stad was pur sang uitdrager van de 'Mestreechter geis', 

 

Groepsnaambandje
Dit komt boven aan je rechterarm. Hierop staat de naam van de groep. Zo kunnen vreemden die de das niet herkennen toch zien bij welke groep je zit.

 

Eventueel kunnen de nesttekens (Shanti's, Welpen) of ploegtekens (Scouts) aangebracht worden.

Afronding
De installeerder roept: "horde/troep/afdeling sta", "saluut" en "saluut af". na afloop vindt er vaak een felicitatieronde plaats.

 

Insignes en badges die je later krijgt

Officieel is er alleen plek voor de zogenoemde basisinsignes en insignes die verworven zijn nadat men een aantal 'opdrachten' goed heeft uitgevoerd. Gelegenheids- of deelnemersbadges horen officieel niet op het uniform/scoutfit. Echter, Scouting Nederland reikt bij de geringste gelegenheid zelf badges uit voor op het uniform/scoutfit of verkoopt deze daarvoor. 

 

Waar worden ze dan opgenaaid?

Wßßr men bij Scouting zit komt op de rechter mouw. Dus groepsnaambandje en regiobadge. Op de linkermouw komen de ┤prestaties┤, de insignes die iemand behaald heeft. Bijvoorbeeld het kookinsigne. Met een beetje fantasie kun je stellen dat het een hele prestatie is dat je aan de JubJam hebt deelgenomen of dat je lid was van Scouting Fons Olterdissen toen die groep 30 jaar bestond. Dit soort gelegenheidsbadges komen dus op de linker mouw. Landenbadges (vlag van land waar men minimaal enkele dagen op kamp is geweest) worden boven de linker borstzak genaaid. Je ziet steeds vaker dat bijzondere badges ook in het gebied boven de borstzak worden genaaid.