NieuwsblokLaat hier weten als jij nieuws hebt     

Laatste keer bijgewerkt: 7-12-2013
Borrelende borrel

Aan het einde van het jaar is het tijd geworden voor de gebruikelijke jaarafsluitingsbijeenkomsten. Momenten om de mensen te bedanken voor hun inzet en om op het afgelopen jaar terug te kijken. Eén zo'n jaarlijke bijeenkomst is de 'oud papier borrel' om de mensen te danken die meer dan één keer hebben mee geholpen bij  het ophalen van het oud papier. Het was een spannend jaar want het was maar de vraag of we in 2014 ook oud papier konden blijven ophalen.
De borrel vond begin december plaats.

Ben, die al meer dan 10 jaar de actie coördineerde, had aangegeven uiterlijk eind 2013 hiermee te willen stoppen. Gelukkig wilde Peter deze coördinatie overnemen en krijgt hierbij hulp van Roel vd S.

Afgelopen jaar vond er bij een andere oud papier ophalende vereniging een  ongeluk plaats waar twee personen blijvend letsel aan hebben overgehouden. Gevolg is dat er nu voor de ophalende verenigingen verplicht is gesteld dat alle ophalers een cursus gevolgd moeten hebben en dat er veiligheidskleding verplicht is. Ondanks ons wij wel aan de veiligheidsregels hielden en met gezond verstand het werk deden, geldt deze regel ook voor onze groep.  De vraag was of er voldoende mensen binnen onze groep beschikbaar waren die deze korte cursu wilde gaan volgen. Ook hier is het gelukt dat we deze mensen hebben gevonden. Inmiddels heeft al een mooi aantal mensen deze cursus voor onze groep gevolgd en hiermee zijn er ook mensen die het oud papier voor onze groep kunnen en willen ophalen, al mag dat aantal meer worden.

Zo kwam het dat er bij de 'oud papier borrel' in café de Zwaluw volop vreugde was om het oude jaar uit en het nieuwe jaar weer in te luiden. Het borrelde flink. De vreugde werd verder verhoogd toen een speciale gast binnen kwam, Fabrizio die er een optreden kwam verzorgen.  De laatsten die het cafe verlieten waren de mensen van het oud papier. Danken tot in de kleine uurtjes
voor het ophalen heet dat. En weten dat we volgend jaar wederom oud papier kunnen ophalen. Sjiek is miech dat! (7/12/13)

______________________________________________________

Este b an/leef

Soms krijgen stafleden een lief cadeautje. Leidster Kim kreeg onlangs een pracht cadeau, estebleef...

Een mooier cadeau kan ze namelijk niet krijgen, op 26 september 2013 beviel ze namelijk van een zoon. Esteban heet hij, woog bij geboorte ruim 4 kilo en was toen al meer dan een halve meter.

Kim heeft ruim de tijd genomen om van haar zwangerschap te genieten. Desondanks hielp ze mee met het Shantikamp.

Kim heeft Esteban niet voor zichzelf gekregen, ze deelt hem met genoegen met Björn en dochter Gioia. Ze is ook zo 'leef'. En dat is ook dat we hun van harte gunnen! (13/10/11).

______________________________________________________

Gewaardeerd gebaar

Als iemand van buiten Scouting iets doet voor Scouting,  wordt er steeds vaker een geldbedrag verwacht of geëst.  Soms staat er niets tegenover. Een 'dankjewel' is dan zeker wel op zijn plaats.

Makkelijk is om dan iets in een winkel te kopen. Veel leuker is het echter om iets creatiefs te maken. Het kost soms dan wel meer moeite, de moeite om iets te maken  wordt zeker ook gewaardeerd.

Onze Scouts maakte enkele jaren geleden gratis gebruik van een kampeerterrein dat bij een zomerhuisje hoorde. Als dank voor het gebruik van het terrein werd voor het eigenaarskoppel  een creatief dankjewel gemaakt. Dat kreeg toen een leuk plekje nabij het zomerhuisje.

Onlangs werd het zomerhuisje en bijbehorend terrein verkocht. En wat denk je? De herinnering werd meegenomen om in de huistuin van de eigenaars een nieuwe plek te krijgen.Wellicht omdat ze het zo'n attent dankjewel vonden, een gewaardeerd gebaar (28/8/13)

______________________________________________________

Meh me lepke

Het Preuvenemint, het eetfestijn tijdens het laatste weekend van augustus op het Vrijtihof, heeft in haar bestaan raakvlakken gehad met onze groep.

Tijdens het eerste Preuvenemint haalde onze groep de glazen op. Toen mocht je als helpende club gerust een busje op het Vrijthof parkren om je spullen in op te bergen. De groep werd gevraagd in te springen bij de kassa's omdat het daar zo druk was. In open kassahokjes zaten de verkop(st)ers op de briefjes van 100 gulden omdat de geldlades wel erg vol waren en kort bij de kopers stonden. Ook toen werden al Preuvenelappen als consumptiebonnen verkocht.

Eind jaren 80 was de groep enkele malen opnieuw bij het Preuvenemint. Weer om glazen om te halen. Inmiddels was het Preuvenemint een stuk 'volwassener' geworden. Een ploeg van 24 personen was het gehele evenement aanwezig om de glazen op 1/3 van het Vrijthof op te halen. Bij de opening van de Slek is een vat bier door het organiserende Struyscomite gesponsord.

En in 2013 is Simone, oud kabouter, shero, welpenleidster en nu PlusScout die een link heeft met het Preuvenemint. Als student aan de Academy voor Beeldende Kunsten, samen met jaargenoot Robin, maakte ze het winnende ontwerp voor de Halve Preuvenelap. Thema voor dit jaar was 'Maas-Rijn, Regio met smaak'. Buiten het geldbedrag dat ze er mee wonnen is het natuurlijk een grote eer om dit als, 'Mestreechs meitske', te mogen maken. Good gedoon! (23/8/13)

______________________________________________________

Aaid pepier in de kis

Tijdens onze opkomsten wordt er heel wat oud papier geproduceerd. Als milieubewuste scouts en zeker ook als oud papier ophalers in de wijk stoppen we dit papier niet in de vuilniszak. Maar waar dan?

Een van de interieurstukken van het staflokaal is een houten kistje voor het oud papier. Er was eens een tijd dat deze kist op de salontafel in de hoek van het lokaal stond. Nu was er geregeld zoveel oud papier  dat deze kist bedolven was onder het oud papier. Iets dat nu niet direct een geordende indruk geeft als je het staflokaal kwam binnen wandelen.

Het staflokaal werd voller met andere interieurstukken en spullen. Het oud papier begon nu echt in het oog te raken. Vandaar er werd besloten het papier onder de trap te leggen.  Dat betekende wel dat de eerste indruk die je had als je de Slek binnen kwam een ongeordende zooi met papier en karton  was. Ook dat springt in het oog.

Gelukkig hebben we iemand in de groep  die handig is, oplossingen bedenkt en ze zelfs ook uitvoert. We zullen deze keer zijn naam niet noemen, hij komt immers al vaker in deze rubriek voor als ‘maker’. Met  gebruikte materialen, we hebben het immers over papier in de kringloop, bijeen gebracht door de familie Haberkorn en Dols, is er een prachtige opbergkist gemaakt om het oude papier in op te bergen. 

Afspraak is wel dat dit dit geordend in dozen de kist in gaat. Maar met zo'n kist is het een genot om oud papier op te bergen  (7-1-13.)


 

Qatar Guy

Ons oud Explorerstaflid en PlusScout Guy vertrekt voor zijn werk voor lange tijd naar Qatar. Dat is een klein staatje op een eiland en ligt naast Saoedi-Arabië. Hij zal af en toe nog wel naar huis komen om de planten water te geven en zijn katten te eten geven.

Zijn werk in Qatar betreft het nieuwe metrosysteem in Doha de hoofdstad. Er wordt daar in 15 jaar tijd 150 km dubbelspoor metro aangelegd, waaronder ook veel ondergronds. Er zijn bijvoorbeeld 23 tunnelboor machines voor besteld. Vergelijk Amsterdam slechts 2. Hij wordt risicomanager van een van de 4 lijnen, de rode lijn, dat is ook de belangrijkste. De totale investering in het systeem is 40 miljard euro. Een groot deel moet klaar zijn voor het WK voetbal in 2022. In het metro project is hij de enige Nederlander.

Guy is onlangs al daar geweest en heeft er zelfs al kennis gemaakt met een scoutinggroep. Hij wordt teamleider Explorers bij de 1st Doha Scout group van British Scouting Overseas.. Het is wel een uitdaging omdat alle speltakken met uitzondering van de Explorers op scholen hun bijeenkomsten hebben. De Explorers komen nu bijeen op diverse plekken in de stad. Eigenlijk zijn dit te oud geworden jeugdleden van andere speltakken van ouders die al heel lang in het Midden Oosten wonen. Voor de rest zit er altijd veel beweging in die groep, kinderen en leiding die een paar jaar ter plekke komen wonen en dan weer weggaan.

Om zijn belevenissen aldaar een beetje te kunnen volgen gaat hij een blog bijhouden. Dat is hier te lezen.  Eén volger heeft hij in ieder geval! (25/10/13)


_____________________________________________________

Slaapmodus


De website is recentelijk overgeschakeld naar de slaapmodus. Als je slaapt ben je niet actief (behalve de snurkers)  en kun je zo weer tot levenslust worden gewekt. Wat is er aan de hand.

De webmaster zit niet meer zo dicht bij het ‘kampvuur’ als voorheen waardoor er steeds minder  content vergaard werd. Om de periode van gemiddeld meer dan wekelijks nieuwe content te markeren is de slaapmodus ingesteld. Spontaan aangeleverde content wordt overigens als vanouds geplaats. Slaapmodus wil dus eigenlijk alleen maar zeggen dat  er niet meer actief gezocht wordt naar nieuwe content. Blijf dus vooral aanleveren en blijf af en toe een kijkje nemen!

Als er mensen zijn die interesse hebben om webmaster van olterdissen.nl te worden en dichter bij het knapperig groepsvuurtje zitten, kunnen zich melden.

Als ik, de webmaster,  dichter bij het vuur was blijven zitten had ik het beheer van de site nog wel enkele jaartjes volgehouden, heb er altijd met erg veel plezier aan gewerkt. Dat zou ik nooit gehad hebben als ik geen medewerking had gekregen van mensen die verhalen, foto’s of andere content hebben aangeleverd.  En ook niet als er niet gemiddeld 15 tot 25 bezoekers per dag een kijkje op de website namen. Bedaank! Webmaster/Rebo (26/9/13)
.
______________________________________________________

App

Naast de website en goede 'offline' communicatie wordt mobiele communicatie de komende tijd steeds belangrijker. Meer en meer mensen, van jong tot oud, hebben een smartphone waarmee we waar ook ter wereld, online zijn. De enige echte  ScoutingApp  kon dan ook niet uitblijven. Het is niet alleen een Scouting Nederland App, nee het is een echte OlterdissenApp geworden.

Je kunt het downloaden via de Google Playstore of Apple App store. Op de App zijn foto's te vinden, de groepsagende (binnenkort ook in je eigen agenda te importeren om nooit een afspraak te missen!), contactinformatie, poll om mee te denken over ideeën en een spellendatabase. En wie weet wat er allemaal in de toekomst bij komt (RD/RB 20/5/13)

  ______________________________________________________

Plusjes erbij

Twee leden van onze groep stopte in de functie waar ze mee bezig waren maar zijn nu teruggekeerd als PlusScout.

Als eerste Guy. Hij was vertrokken als explorerstaflid, de groep bleef en blijft  hem trekken. Geregeld is hij binnen de groep te zien om te helpen. Bijvoorbeeld bij de potgrondactie of met zijn LandRover(club) om te assisteren bij een weekend bij hem thuis.

Iets langer geleden maakte Liesbeth  als secretaris en penningmeester deel uit van het stichtingsbestuur. Wegens drukte verliet ze in 2011 de groep. Al was het niet haar bedoeling destijds geweest de groep in zijn geheel te verlaten, contact houden wilde ze namelijk wel. Dat contact is gebleven  alleen niet meer in de formele zin. Ze raakte de laatste tijd  meer betrokken bij de groep en wil nog steeds iets voor de groep kunnen betekenen. Haar beschikbare tijd blijft echter beperkt maar als het even kan en gewenst is wil ze graag haar bijdrage aan de groep leveren. 

Bij het vertrek van Guy werd er al gedacht aan een PlusScout lidmaatschap. In oktober 2012 was het zo ver, de Groepsraad stemde in. Bij Liesbeth was aan de optie PlusScout niet gedacht. Sterker, zelf wist ze niet eens wat dit inhield. Ondertussen stemde de Groepsraad in dat ook zij  als PlusScout welkom is.  Na uitleg wat PlusScout betekent, betrokken zijn bij de groep maar zonder verplichtingen, vond ze dat een prima plan en stemde toe. En zo hebben we weer twee 'plusjes erbij'  (11/4/13) 

  ______________________________________________________

Dit is uw lot

Weinig clubs hebben een eigen loterij waar je televisies of een  auto kunt winnen. Scouting heeft wel zo’n loterij.

Een loterij is leuk maar als er geen enkel lot verkocht wordt heb je er niets aan. Daarom hebben de leden van onze groep de loten goed verkocht. Tijdens Podium werden de leden die de meeste loten van hun speltak hadden verkocht in het (schijnwerper-) zonnetje gezet.

Bij de Explorers was dit Sanne; Scouts Emiel en Ida die precies evenveel loten verkochtte, Delano bij de Welpen, bij de Shanti's Sascha en Bever Ben verkocht in zijn uppie maar liefs 50 loten. De Topseller, diegene die de meeste in de groep verkocht was Moira, die wist er 140 te verkopen. Hij kreeg een speciale badge.

Om de loterij compleet te maken is er ook een uitslag (PDF) nodig van de trekking. Die is hier te vinden. En wordt iedereen gelukkig. En mocht er geen prijs gewonnen zijn, de opbrengst is voor onze eigen groep (7/2/13)

  ______________________________________________________


Oud papier

Nieuws is leuk zolang het nog nieuws is. Oud nieuws kan ook leuk zijn, maar is weer geen nieuws.

Oude stukjes uit deze 'Nieuwsblok' zijn daarom niet meer op deze pagine te lezen maar zijn verplaatst naar de oudpapierbak die hier is in te zien (14/6/06)